You are currently viewing Jääkiekko Virossa

Jääkiekko Virossa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:urheilu

Viro on jääkiekkomaiden ympäröimä: Suomi, Venäjä, Ruotsi, jopa Latvia on MM-kisoissa vakiokalustoa vaikka ei aivan kärkijoukkoihin kuulukaan. Viro itsessään ei kuitenkaan ole koskaan ollut tunnettu lätkämaana.

Aktiivinen maajoukkue maalla kuitenkin, on ja kompaktin kokoinen liigakin pelataan.

Maajoukkue

Viron jääkiekkomaajoukkue tunnetaan nimellä pääskyset. Tätä kirjoitettaessa maa on IIHF Rankingissa sijalla 26, Ukrainan ja Romanian välissä. Joukkue pelaa 1. divisioonan B-lohkossa, ja isännöi divarin mm-lopputurnausta viimeksi keväällä 2019 A-lohkon Kazakstanin kanssa. Nousu toiseksi korkeimmalle sarjatasolle oli lähellä vuonna 2018, mutta kisäisäntä Liettua vei voiton.

Joukkueen viimeisimmässä kokoonpanossa esiintyi pelaajia sekä kotimaan sarjasta, että ulkomailla, etenkin Suomessa, pelaavia. SM-liigatasolla heistä pelaa yksi, JYP-hyökkääjä Robert Rooba. Varsinaisia suurseuroja joukossa ei muuten ole, ja sarjatasot ovat kakkosta ja kolmosta.

Kapteenina toimi tosin Lauri Lahesalu, joka ei enää pelaa sarjakiekkoa, mutta on pistäytynyt takavuosina myös Tapparassa ja Kärpissä. Joukkuetta valmensi sittemmin Itävaltaan siirtynyt Jussi Tupamäki.

Myös Olympialaisissa joukkueen tiet ovat päättyneet karsintoihin. Naisten maajoukkue pelaa neljännessä divisioonassa.

Meistriliiga

Viron jääkiekon pääsarja tunnetaan sponsorinimellä Coolbet Hokiliiga. Coolbet on yksi Virossa pääkonttoriaan pitävistä rahapeliyhtiöistä, vaikka sivusto toivottaa myös suomalaiset pelaajat tervetulleiksi. Myös jääkiekkovedonlyönti kuuluu luonnollisesti tarjolla oleviin tuotteisiin.

Liiga on varsin tiivis: joukkueita on vain neljä kappaletta. Tällä kaudella ne ovat HC Viking (Tallinna), HC Everest (Kohtla-Järve), Narva PSK sekä Tartu Välk 494. Narvaa ja Tartua voi pitää Viron mittapuulla perinteikkäinä suurjoukkueina. PSK historia ulottuu 70-luvun neuvostoaikoihin.

Tallinnan osalta joukkueissa on ollut enemmän vaihtuvuutta. HK Stars voitti 4 mestaruutta 2000-luvun alkupuolella, mutta ei ole enää mukana.

Naisten ylimmällä sarjatasolla joukkueita on yksi enemmän eli viisi kappaletta. Muut Viron vakiintuneet liigat ovat Harrasteliiga ja erillinen Etelä-Viron liiga.

Tunnettuja kiekkoilijoita

Andrei Makrov. Tallinnassa syntynyt Makrov pelaa nykyisin Kazakstanin mestaruussarjassa. Aikuisura alkoi Mestiksessä FPS:n riveissä. Sen jälkeen uraa on tehty muun muassa Valko-Venäjällä. Makrov on Viron jääkiekkomaajoukkueen eniten otteluita pelannut pelaaja.

Aleksandr Petrov on tehnyt pitkän kansainvälisen uran. Myös hän on käynyt yhden kauden Suomessa pistäytymässä (Salamat/Mestis), mutta pisimmät jaksot ovat sijoittuneet Italiaan. Viimeisimpänä seurana Milano Rossoblu.

Leo Komarov voidaan kai mainita, koska hän on kuitenkin syntynyt Viron Narvassa (Tosin neuvostoaikana), ja on siten ainoa virolaissyntyinen NHL pelaaja kautta aikain. Venäjän ja Suomen kansalaisuuden omaava Komarov siirtyi vuonna 2018 Toronto Maple Leafsista New York Islandersiin. Luonnollisesti Viron maajoukkuetta hän ei ole edustanut.