Numeromääräisesti suurin osa suomalaisten Viron matkoista suuntautuu edelleen Tallinnaan. Etenkin tietysti ostoksiin keskittyville päivävierailuille tai yhden yön hotellireissuihin.
Pinta-alaltaan pienessä maassa on kuitenkin helppo siirtyä myös edemmälle. Liikkuminen onnistuu helposti sekä julkisilla, omalla tai vuokratulla autolla, että etenkin kesäisin myös pyörällä.
Tartto ja Etelä-Viro
Tarton historiallinen yliopistokaupunki tarjoaa sekä historiaa että kaupunkikulttuuria. Se on oiva tukikohta ympäröivän seudun tutkiskelulle. Sisämaan sijainnista huolimatta Tartto kuului keskiajalla hansaliittoon, tosin Tallinnan tapaista tiivistä vanhaa kaupunkia ei enää ole. Tyylisuunta on enemmän klassismia ja uusklassismia, barokkityylinen kaupungintalo poislukien.
Historia sen jälkeen on pitänyt sisällään sekä kukoistuksen aikakausia että sodan ja valloituksen tuomaa hävitystä. Neuvostoaikana kaupunki oli suurimmaksi osaksi suljettu vierailijoilta.
Otepäätä on sanottu myös Viron talvipääkaupungiksi, ja se onkin maan tärkein talviurheilukeskus. Kaupunki on kuitenkin myös yksi Viron vanhimpia, joten historian ystäville on täälläkin runsaasti mielenkiintoista nähtävää.
Vijandi puolestaan tarjoaa erityisesti useita festivaaleja, ja vierailua ennen kannattaakin tutkia kalenteria. Erityisesti kansanmusiikki ja tanssi ovat tehneet kaupunkia tunnetuksi.
Etelä-Virosta on tietysti helppo jatkaa myös pidemmälle Baltiaan.
Itäinen Viro
Itä-Viro on osin huonossa maineessa. Tämä alue oli maan teollisuuden keskipiste neuvostoajalla, ja sinne myös muutti eniten ihmisiä muualta, etenkin itse Venäjältä. 90-luvulla tästä tuli eräänlainen ruostevyöhyke, joka ei oikein ole päässyt mukaan muun maan edistykseen.
Narva on suurin alueen kaupungeista. Valtaosa väestöstä on venäjänkielistä. Kaupungin historia on kuitenkin pitkä, ja sitä on nähtävillä useissa museoissa sekä kirkoissa. Hieman ränsistymään päässeitä nähtävyyksiä on kunnostettu, ja kokonaan remontoitu Narvan linna avautuu vuoden 2019 lopulla. Narva on myös tunnettu jääkiekostaan.
Viron saaristo
Varmasti Viron kauneinta seutua on Itämeren saaristo. Suurimmat näistä, Saaremaa ja Hiiumaa ovatkin suosittuja turistikohteita. Saaremaalla suomalaiset ovat löytäneet etenkin lukuisat kylpylät.
Pienemmät saaret kuten Kihnu, Muhu, Ruhnu ja Vormsi ovat olleet suurilta osin eristyksissä monista mannermaata koskettaneista tapahtumista. Täällä on vielä säilynyt aitoa maalaisidylliä, ja saaret tarjoavat monia, pieniä off the beaten path kokemuksia.
Jos on siihen suinkin mahdollisuus, on purjehtiminen varmasti mahtavin tapa kokea Viron saaristoa. Vierassatamia on kunnostettu ja palvelut niissä parantuneet. Suurin asiakaskunta ovat suomalaiset. Plotteria saa tihrustaa tiiviisti, rannikko on rikkonainen ja matalikkoja paljon, kuten Suomessakin.
Viron luonto
Suomalaisille Viron luontomatkailu on vielä verrattain vähäistä. Syynä voi toki olla että pienen maan luonnonpuistoja ei koeta aivan ainutlaatuisiksi, varsinkaan kotimaan laajoihin alueisiin verrattuna.
Virossa on kuitenkin tusinan verran kansallispuistoja. Suurin niistä on Lahemaa, Tallinnasta noin 50 kilometriä itään. Maasto on lähinnä soita ja metsiä, mutta mereen rajautuva puisto tarjoaa myös mielenkiintoisia rantamaisemia.
Vilsandi Saaremaalla sekä Matsalu mantereen puolella ovat varsinkin lintubongareiden suosikki. Vilsandi on muuttoreitillä, ja sen kivikoissa ja kaislikoissa pesii jopa yli 100 lintulajia. Havaintoja on kirjattu 250 lajista. Matsalu vie voiton tästäkin: lajeja on havaittu 275 kappaletta.